To-Do lijstjes en boekjes van dankbaarheid.

To-do lijstjes en dagboekjes van dankbaarheid. 

Ik ken heel veel volwassenen en kinderen die een to-do-lijst hebben. 
Ik heb hem ook!
Er komen vaak alleen meer to-do dingetjes bij dan er van af gaan. 😉
To-do zijn de dingen waar ik naar uitkijk, graag nog eens een keer wil doen en me blij maakt. Die ene (verre) reis maken, ijsje eten bij juist die ijssalon (toch Martina) mijn eerste wedstrijdje rijden met Jort, de Efteling, dat concert... enz enz enz.
Bij een to-do lijst is het belangrijk dat je zoveel mogelijk dingen kunt afstrepen. 

Daarentegen ken ik niet veel kinderen of volwassenen die een boekje van dankbaarheid bij houden.

Kinderen die bij mij komen zijn vaak bang, boos, verdrietig of voelen zich niet begrepen. Dat maakt hun leven stom, soms niet de moeite waard of verdrietig. 
Samen met hen zoek ik weer naar de momentjes die hun hart blij maakt en waardoor ze de zon weer in hun hart kunnen voelen. 
Want zoals ik altijd zeg “met de zon in je hart, regent het nooit de hele dag”. 
Samen zoeken we naar blije, leuke, gezellige en grappige momenten, die er zeker wel zijn maar die een kind vaak vergeten is, niet meer ziet, wil zien of diep heeft weg gestopt. 
We vertellen onze dankbare momentjes aan de paarden, fluisteren ze in hun oor of vertellen ze hard op zodat ze met de wind mee waaien en iedereen ze kan horen. 
Ook schrijven of tekenen we ze en stoppen ze dan in een zelfgemaakt mooi beplakt doosje om ze vervolgens thuis nog eens terug te kunnen lezen. . 
Als we ons richten op wat fijn is, zal dat groeien en alles wat niet fijn is (even) naar de achtergrond doen verdwijnen... 

En ik doe gewoon met ze mee... ook ik fluister in de paarden...  en zelfs in de kinder-oren wat mij blij maakt of roep de woorden hard op en geef ze aan de wind mee. 
Ik heb geen mooi beplakt doosjes zoals de kinderen maar ik houd een boekje van dankbaarheid bij.... 
Bij een boekje van dankbaarheid moet je juist niks afstepen, zoals we dat wel doen bij een to-do lijst.... maar een boekje van dankbaarheid vul je juist als maar aan. 
Dankbaarheid maakt mij rijk. 
Niet dat ik mijn kop in het zand steek voor dat wat tegen zit in het leven,zeker niet maar mijn  dankbaarheidsboekje doet me beseffen dat veel dingen soms vanzelfsprekend lijken terwijl ze dat niet altijd zijn. 
Het herinnert me er telkens weer aan dat ik de mooiste dingen niet altijd alleen met mn ogen kan zien of met mijn handen kan vastpakken maar dat ik de mooiste dingen ook voel met mn hart.
Ik schrijf ze op omdat het vaak die kleine momentjes zijn die me juist zo dierbaar zijn en geraakt hebben maar die ook zo snel weer uit mijn herinnering verdwijnen. 
En dat vind ik zonde! 
Zo verzamel ik (bijna) elke dag mooie dankbare momenten die de herinneringen voor later zullen zijn. 

Op een nieuwe bladzijde van mijn boekje schreef ik vandaag... “ soms krijg je ineens heel onverwachts bezoek en heel onverwachts een geweldig bijzonder lief cadeau, dat me zó heeft raakt”. 
Het had zeker niet gehoeven lieve Martina Riemsdijk Ilonka Drost Francisca Riemsdijk Simone en Hennie! maar wat lief en wat ben ik er ontzéttend blij mee!!!!!💗